Een theorie over het onstaan van het gebruik van goud

Een spelend kind dat vele duizenden jaren geleden een glimmend stukje steen in een kreek vindt, dat zou wel eens het begin van de geschiedenis van de relatie tussen de mens en het goud kunnen zijn.

Goud werd voor het eerst in zijn natuurlijke vorm ontdekt in stromend water op tal van plekken over de wereld. Het was het eerste edelmetaal waar de mensheid leerde mee omgaan en een enorme sprong in onze evolutie betekende. Goud werd algauw een onderdeel van onze cultuur en leefwereld.

De uitstraling, natuurlijke schoonheid en de weerstand tegen slijtage maakte van goud een ideaal materiaal om mee te werken en mee te pronken. Goud werd op verschillende plaatsen door verschillende volkeren ontdekt, en allemaal vonden ze er eigen toepassingen voor. Iedere cultuur die met goud in aanraking kwam, raakte er van onder de indruk.

Goud was het allereerste duurzaam materiaal dat wijd verspreid werd. Bij de studie van de historische vooruitgang van de technologie hebben we de neiging om ijzer en koper als de eerste belangrijke bijdrage tot de economie en de vooruitgang van ons ras te beschouwen, maar die eer komt eigenlijk goud toe. Goud is dan ook van alle metalen het gemakkelijkste om mee te werken. Goud wordt zeer veel gebruikt in het maken van gouden juwelen of sieraden

Het komt voor in een virtueel pure, vlot bewerkbare staat, in tegenstelling tot de meeste andere metalen die bij het smeltproces heel wat problemen opleveren en ook minder goed bewaren.

Één reactie op “Een theorie over het onstaan van het gebruik van goud

  1. Pingback: Geschiedenis en waarde van het goud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *