Het is niet al goud wat blinkt…

Iedereen kent het spreekwoord wel: het is niet al goud wat blinkt… Dat kan je letterlijk nemen: goud is een kostbaar edelmetaal, en er zijn tal van er op gelijkende materialen zoals pyriet (“fools gold”) die er weliswaar op lijken, maar eigenlijk niets waard zijn.

Maar ook letterlijk, want door de sprongen die de goudprijs durft maken is het volgens kenners voor bezitters van goud wellicht hét geschikte ogenblik om een gedeelte van je goud te verkopen. In januari steeg door de duurdere dollar de goud prijs in euro uitgedrukt naar een absoluut hoogtepunt, wat diegenen die destijds in goud hebben geïnvesteerd bij inwisseling van hun goud een onverwacht extra kapitaal bezorgt. Experts raden aan om nu te verkopen, want niemand kan voorspellen wat de toekomst zal brengen. Met name het reddingsplan dat kersvers president Obama voor de Amerikaanse economie wil doordrukken zou wel eens een onverwachte invloed op de prijs van het goud kunnen hebben. Zo zou een deel van de goudreserve van het land kunnen verkocht worden, wat voor een spiraal kan zorgen omdat het ook andere landen er kan toe aanzetten om hetzelfde te doen. Dit zou voor een druk op de waarde van het goud kunnen zorgen, die op zijn beurt de economie kan treffen.

Ook is het afwachten wat de economie in China zal doen. Tot voor enkele maanden ging de handelsbalans daar voortdurend op spectaculaire wijze in stijgende lijn, maar die groei lijkt nu ineens afgestopt en zelfs omgezet in een dreigende inflatie. Als we weten dat de Chinese nieuwe rijken, maar ook de middenklasse, de voorbije maanden massaal goud hebben opgekocht dreigt een doemscenario aan de horizon op. Namelijk dat deze nieuwe boven- en middenklasse door een haperende economie weliswaar de recent opgebouwde hoge levensstandaard niet wil kwijtraken, maar niet meer over het nodige vers kapitaal beschikt. En overweegt om hun goud, initieel gekocht als investering, waar te verkopen. De gevolgen zijn bekend: bij een overaanbod kelderen de prijzen, met alle gevolgen vandien voor wie overweegt op langere termijn zijn goud te verkopen. Goud overwegen of je het toch niet beter nú zou doen en je goud om te zetten in een evenwichtige portefeuille met ook zilver – momenteel minder prijsgevoelig -, juwelen, sieraden, munten en penningen is de boodschap. Via goudwinkels kom je te weten hoe je je goud in geld kunt omzetten. Hoe dan ook blijven gouden munten en goudbaartjes (10g, 50g, 100g ) erg interessant voor wie een eerder klein bedrag wil kopen en verkopen. Tevens de ideale manier om stapje voor stapje te leren hoe succesvol in goud te beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *